W ramach realizacji programu profilaktyczno- wychowawczego ,,Smacznie, zdrowo, kolorowo”, mającego na celu promocję zdrowego odżywiania wśród uczniów naszej szkoły, uczniowie klasy 3 przedstawili walory smakowe i zdrowotne dyni.
Najpierw uczniowie zaprezentowali się w zabawnej inscenizacji ,,Rodzinny kłopot”, podczas której zmagali się z wielką dynią, która wyrosła w ogrodzie. Następnie przedstawili korzyści, płynące ze spożywania dyni, która ma w sobie wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów.
Dynia, przez lata niedoceniana w polskiej kuchni, coraz częściej gości na naszych talerzach, i dobrze, bo jej jedzenie niesie za sobą same korzyści.
Klasa 3 przygotowała do degustacji zdrowe i pyszne ciasteczka dyniowe, ciasto z dyni oraz koktajl dyniowo-bananowy, pokazując , że słodycze mogą być nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Zachęcamy, by właśnie po takie słodkości należy sięgać najczęściej.