W październiku przypada ‘Światowy Dzień Owoców i Warzyw’ i tym dniem rozpoczęliśmy w naszej szkole program profilaktyczno-wychowawczy ‘Smacznie, zdrowo i kolorowo’. Będzie on trwał przez cały rok szkolny i ma na celu promocję zdrowego odżywiania.
Klasa V zapoczątkowała tą akcję uroczystą akademią na temat korzyści wynikających ze spożywania owoców i warzyw, ukazała jak są bogate w wartości odżywcze oraz, że są podstawowym źródłem witamin i składników mineralnych.
Klasie V przypadło pokazanie walorów pomidora, dlatego wszyscy uczniowie ubrali się w tym dniu w czerwonym kolorze i zebrali się, aby posłuchać o jego odmianach, sposobach uprawy, daniach z pomidorów, a przede wszystkim z korzyści zdrowotnych wynikających z obecności pomidorów w codziennej diecie. Po prezentacji nastąpiła degustacja soku pomidorowego oraz przekąsek z pomidorami.
Mamy nadzieję, że pomidory będą już zawsze gościły na talerzach naszych uczniów.