8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, jak również informowanie o konsekwencjach złej diety.
Z tej okazji uczniowie klasy 3 przygotowali dla siebie zdrowe śniadanie, w postaci kanapek i owoców. Dla niektórych była to okazja do spróbowania nowych smaków i połączeń, których wcześniej nie chcieli kosztować. Na stole pojawiły się kolorowe warzywa, owoce, zdrowe wędliny oraz sery. Takie śniadanie daje dobry start na cały dzień, więc dzieci nabrały dużo energii i siły oraz z entuzjazmem uczestniczyły w zajęciach.
Tym samym uczniowie włączyli się w akcję Dzień Kulinarnych Mocniaków organizowaną przez sieć sklepów Biedronka. Wspólnemu przygotowaniu śniadania towarzyszyła rozmowa na temat nawyków żywieniowych dzieci, roli składników odżywczych w diecie oraz zachęcenie ich do jedzenia różnorodnych i zbilansowanych posiłków zgodnie z zasadami zdrowego talerza.